Nasynchronisatie

Home » Nasynchronisatie

Wanneer we het hebben over nasynchronisatie, bedoelen we meestal het vervangen van de stem in een film of videoproductie. Het meest bekende voorbeeld van nasynchroniseren, is het vervangen van een stem van een acteur in een vreemde taal, door een stem van een acteur in de eigen taal. De Engelse term voor nasynchronisatie is “dubben”. De term dubben wordt tegenwoordig ook meer en meer gebruikt in plaats van de term “nasynchronisatie” zelf.

Tekenfilms

In Nederland komt dit vaak voor bij tekenfilms en cartoons voor kinderen. Waarbij er vanuit wordt gegaan dat de meeste jonge kinderen geen, of in elk geval niet goed genoeg, Engels verstaan. De stemmen van Engelstalige acteurs worden dan vervangen door de stemmen van Nederlandstalige stemacteurs. Vaak zijn het bekende acteurs uit de film- of musicalwereld die hun stem lenen voor bekende tekenfilms.

Alledaagse praktijk

Niet alleen de stemmen, ook de posters worden in andere landen vaak vertaald!

In Nederland kiezen we behalve bij tekenfilms en kindervideoproducties, relatief vaker voor het behouden van de oorspronkelijke taal. Maar dan met Nederlandstalige ondertiteling. In landen om ons heen zoals Duitsland en Frankrijk is het nasynchroniseren ook een bekende praktijk voor bioscoopfilms zoals Hollywoodfilms. In deze landen is men meer gewend aan stemmen in films in de eigen taal. In Duitland is het zelfs zo dat bekende Hollywoodacteurs zoals Morgan Freeman, Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Bruce Willis, Selma Hayek, of Ben Affleck allemaal één “eigen” Duitse stem hebben. Dezelfde stemacteur spreekt dus de stem van dezelfde acteur, in elke nieuwe film in.

Rol voor stemacteurs

Zoals je ziet is het nasynchroniseren van bijvoorbeeld een film een taak die vaak door stemacteurs wordt vervuld. In teken- en animatiefilms worden stemmen overigens met regelmaat ingesproken door acteurs uit de musicalwereld. De reden daarvoor is dat er in somige animatieproducties ook gezongen wordt. Denk maar eens aan Disneyfilms, waar vaak liedjes in voorkomen.

© Copyright 2022 Stemacteurs