Voice-Over

Home » Voice-Over

Wanneer spreek je van een Voice-Over en wanneer van een Stemacteur? De termen Voice-Over en Stemacteur worden vaak door elkaar gebruikt. Meestal wanneer het gaat om de aanduiding van het beroep. In dit geval wordt er dan iemand mee aangeduidt,  die inspreekwerk doet. Je huurt een stemacteur in, of je huurt een voice-over in. En dat is prima. Iedereen zal begrijpen wat er wordt bedoeld. En de termen kunnen dus door elkaar gebruikt worden.

 

Het is dus beide goed, los van het gegeven dat je (technisch gezien) kan spreken over een verschil in daadwerkelijk inspreekwerk:

  • De stemacteur leent zijn stem doorgaans aan een bepaald personage/karakter: hij geeft zijn stem aan een bepaalde rol in de (teken)film, of in het verhaal.
  • De voice-over is meer de “onzichtbare verteller”, degene die vertelt wat je ziet in de documentaire, of degene die de kijker van de video, of de luisteraar van de radioreclame aanspreekt of uitleg geeft.

Je kan dus spreken dat de voice-over in zekere zin een rol of taak is, van de stemacteur.

Ander gebruik van de term voice-over

Los van de omschrijving van de functie, wordt de term voice-over ook gebruikt om de daadwerkelijk in te spreken tekst aan te duiden. “Er is een voice-over nodig voor deze documentaire”, kan evengoed betrekkning hebben op het in te spreken verhaal zelf, als op de verteller.

© Copyright 2022 Stemacteurs