Voice-Over

Home » Voice-Over

Het beroep voice-over houdt in dat iemand zijn of haar stem gebruikt om teksten in te spreken voor verschillende doeleinden, zoals radio- en televisiecommercials, documentaires, animatiefilms, instructievideo’s, telefoonmenu’s, audio-boeken, en nog veel meer. Voice-overs worden vaak gebruikt wanneer het nodig is om een ​​boodschap over te brengen zonder het gezicht van de spreker te laten zien of als het niet praktisch is om een acteur of actrice in te zetten.

Stemopnames

Veel voice-over artiesten werken als zelfstandigen en hebben hun eigen opnamestudio’s thuis. Ze werken vaak op afstand en worden ingehuurd om audio-opnamen te leveren aan hun opdrachtgevers via e-mail of cloudservices. Sommigen werken ook samen met agentschappen die hen kunnen helpen bij het vinden van opdrachten en het onderhandelen van vergoedingen.

Verschillende stijlen en accenten

Om een succesvolle voice-over artiest te worden, is het belangrijk om een ​​unieke stem te hebben en de mogelijkheid om verschillende stijlen en accenten te beheersen. Een goede voice-over artiest kan emoties uitdrukken en verhalen vertellen met hun stem. Ze moeten ook technisch bekwaam zijn en in staat zijn om hun eigen opnameapparatuur te gebruiken en te bewerken.

Stemgebruik

Over het algemeen kan het beroep van voice-over artist erg leuk zijn voor degenen die gepassioneerd zijn over het gebruik van hun stem om anderen te entertainen en te informeren.

Voice-over of stemacteur – maakt dat uit?

Wanneer spreek je van een Voice-Over en wanneer van een Stemacteur? De termen Voice-Over en Stemacteur worden vaak door elkaar gebruikt. Meestal wanneer het gaat om de aanduiding van het beroep. In dit geval wordt er dan iemand mee aangeduidt,  die inspreekwerk doet. Je huurt een stemacteur in, of je huurt een voice-over in. En dat is prima. Iedereen zal begrijpen wat er wordt bedoeld. En de termen kunnen dus door elkaar gebruikt worden.

Het is dus beide goed, los van het gegeven dat je (technisch gezien) kan spreken over een verschil in daadwerkelijk inspreekwerk:

  • De stemacteur leent zijn stem doorgaans aan een bepaald personage/karakter: hij geeft zijn stem aan een bepaalde rol in de (teken)film, of in het verhaal.
  • De voice-over is meer de “onzichtbare verteller”, degene die vertelt wat je ziet in de documentaire, of degene die de kijker van de video, of de luisteraar van de radioreclame aanspreekt of uitleg geeft.

Je kan dus spreken dat de voice-over in zekere zin een rol of taak is, van de stemacteur.

Ander gebruik van de term voice-over

Los van de omschrijving van de functie, wordt de term voice-over ook gebruikt om de daadwerkelijk in te spreken tekst aan te duiden. “Er is een voice-over nodig voor deze documentaire”, kan evengoed betrekkning hebben op het in te spreken verhaal zelf, als op de verteller.

© Copyright 2022 Stemacteurs